İş sağlığı ve güvenliği; işin yapılması sırasında işyerindeki fiziki çevre şartları sebebiyle işçilerin maruz kaldıkları sağlık sorunları ve mesleki risklerin ortadan kaldırılması veya azaltılması ile ilgilenen bilim dalıdır. Bir kuruluşun gerçekleştirdiği faaliyetlerden etkilenen tüm insanların (çalışanların, geçici işçilerin, alt yüklenici çalışanlarının, ziyaretçilerin, müşterilerin ve işyerindeki herhangi bir kişinin) sağlığına ve güvenliğine etki eden faktörleri ve koşulları inceleyen bilim dalı olarak da tanımlanmaktadır.
Genel sağlık kavramı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yanlız hastalık ve maluliyet olması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlanır.
Faydalı bilgiler:
- İş ve sağlık üzerine ilk çalışmalar Yunan ve Roma döneminde başlamıştır.
- İlk etraflı incelemeler 1493 ve 1541 yılları arasında Paracelsus tarafından yapılmıştır.
- Büyük İtalyan klinikçi Bernardino Ramazzini (1633 - 1714) endüstri sağlığının babası olarak bilinir.
- Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 1919 yılında Cenevre'de kurulmuştur. Bu örgüte Türkiye 1932 yılında üye olmuştur.
- Ülkemizde İSG çerçevesinde ilk düzenleme 1865 yılında "Dilaver Paşa Nizamnamesi" ile yapılmıştır. Daha sonra 1869 yılında "Maadin Nizamnamesi" yayımlanmıştır.
- TCMM'nin İSG açısından ilk yasası, kömür tozları için 10 Eylül 1921'de çıkarılan 151 sayılı Ereğli Havza_i Fahmiyesi Maden Amelesinin Hukukuna Müteallik Kanun'dur.
- İlk meslek hastalığı tanısı, 1776 yılında baca temizleyicilerinin skotrum (testis) kanserine yakalandığın anlaşılması ile konulmuştur. (Sir Percivall Pott)
- Siyasi liberalizmin ürünü olan dayanışma yasağının kaldırılması ve ilk sendikaların kurulması 1846 yılında sağlanmıştır.