Elektrik, yüklü parçacıkların varlığı ve hareketleri ile ilgili bir dizi fiziksel olaydır. Elektrik kainatın oluşumundan bu yana mevcuttur ve yakın geçmişimizde ilk olarak Thales tarafından M.Ö. 600'lü elektrik hakkında ilk araştırmalar yapılmıştır. M.S. 1600'lü yıllardan sonra birçok bilim adamının araştırmaları neticesinde elektrik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur.
Elektrik sağladığı faydaların yanında korunulmadığı takdirde ölüme ve sakatlanmalara yol açmaktadır. Bu sebepten dolayı hem dünyada hem ülkemizde elektrik üretiminden, dağıtımına ve tüketimine kadar olan süreçte önlemler alınmaktadır. Alınacak önlemler yasal düzenlemeler ile kayıt altına alınmıştır.
Faydalı bilgiler:
- Güvenlik trafolarında çıkış devrelerine en fazla 1 adet elektrikli el aleti bağlanabilir.
- Yer değiştirilebilen işletme elemanlarının tesisatı periyordik olarak en az 6 ayda bir yetkili teknik elemanlar tarafından muayene edilmeli ve ölçümleri yapılmalıdır.
- Dokunmaya karşı gerilim en az AC: 50 Volts, DC: 120 Volts
- Paratoner ve diğer yıldırıma karşı alınan koruyucu en az 1 yılda bir periyodik olarak ehliyetli elektrikçiler tarafından kontrol edilmelidir.
- Elektrik üretim, iletim ve dağıtım tesislerinin topraklama tesisatı, hatlar hariç en fazla 2 yılda bir muayene, ölçme ve denetlemeye tabi tutulmalı ve ölçüm sonuçları kaydedilmelidir.
- Enerji nakil hatlarının topraklamaları en fazla 5 yılda bir muayene, ölçme ve denetlemeye tabi tutulmalıdır.
- Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddeler bulunan yerlerde aydınlatma devresi de dahil olmak üzere elektrik tesisatı en fazla 1 yılda bir muayene edilmelidir.