İnşaat İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği


Maden ocakları hariç olmak üzere yeraltı ve yerüstü birçok çalışma alanını kapsamaktadır. Yapı işleri iş kazaları bakımından birinci sırada yer almaktadır.
 
 
 
 
 

Faydalı bilgiler:
  1. Yapı işlerinin gündüz yapılması esastır. Karanlıkta veya gece çalışılmasının gerekli veya zorunlu bulunduğu hallerde, çalışma yerinin ve geçitlerin yeterince ve uygun şekilde aydınlatılması ve iş güvenliğinin sağlanması gereklidir.
  2. Yapı işlerinde kullanılan iskeleler, platformlar, geçitler, korkuluklar, merdiven parmaklıkları, güvenlik halatları ve güvenlik fileleri, zincirler, kablolar ve diğer koruma tedbirlerine ait araç ve gereçler ve işçilere verilen güvenlik kemerleri ile diğer malzeme ve araçlar; yapılan işe uygun ve işçileri her çeşit tehlikeden korumaya yeterli olmalıdır. Kullanılan tesisat, tertibat, malzeme veya araçlar, kaldırabilecekleri yüke dayanacak nitelik ve sağlamlıkta bulunmalıdır ve alet, parça, malzeme gibi cisimlerin düşmesi muhtemel yerlerde çalışacak işçilere baret verilmelidir.
  3. Yapı alanı içindeki tehlikeli kısımlar, açıkça sınırlandırılmalı ve buralara görünür şekilde yazılmış uyarı levhaları konularak ve geceleri kırmızı ışıklarla aydınlatılmalıdır.
  4. Yapı işlerinde malzemelerin ve ekipmanların düzgün bir biçimde depolanması esastır. Gelişigüzel bırakılan malzemeler ölümcül kazalara sebep olabilmektedir.
  5. Çatılarda veya eğik yüzeylerde yapılan işlerde kullanılan yapı iskeleleri uygun korkuluklarla donatılmalıdır.
  6. Kuvvetli rüzgar alan iş yerlerinde gerekli güvenlik tedbirleri alınmadan işçiler çalıştırılmamalıdır.
  7. Yapı kazılarına başlamadan önce yapı alanının çevresi en az 2 metre yükseklikte sağlam perde ile çevrilerek yapı bitimine kadar bu şekilde korunması sağlanmalıdır.
  8. Kuyu ve lağım çukurları gibi derin yerlerde çalıştırılacak işçilere güvenlik kemeri ve sinyal ipleri gibi uygun koruyucu araçlar verilmelidir. Gerekli durumlarda, bu gibi çalışma yerlerine, temiz hava sağlanmalıdır.
  9. Kazı işlerinde yağış esnasında kesinlikle işçi çalıştırılmaz.
  10. Ekskavatör, buldozer ve benzeri makinalarla yapılan kazılarda bu makinaların hareket alanı içinde işçi çalıştırılamaz. Bu makinaların üzerinde ehliyetli oparatörden başka kimse bulundurulmamalıdır.
  11. Elektrikle aydınlatılmış yeraltı işyerlerinde, akımın kesilmesi halinde işçilerin boşaltılmalarını sağlamak ve ancak bu sürede kullanılmak üzere madenci lambaları veya fenerleri yahut benzeri uygun aydınlatma araçları bulundurulmalıdır.
  12. Yapı iskeleleri, ancak sorumlu ve yetkili teknik elemanın yönetimi altında, tecrübeli ustalara iskele ölçüleri ve malzeme özellikleri gözönünde bulundurularak kurdurulmalı veya söktürülmelidir. İskeleler, ayda en az bir kere muayene ve kontrol edilerek ve sonuçlar yapı iş defterine yazılacaktır. İskeleler her fırtınadan sonra kontrol edilmelidir.
  13. İskelelerin taşıyabilecekleri en çok ağırlık, levhalar üzerine yazılarak iskelenin uygun ve görülebilir yerlerine asılacaktır. Bu ağırlıklardan fazla bir yükün iskelelere yüklenmesi yasaktır.
  14. İskelelerde görülecek arızalar derhal onarılacak, zayıf kısımlar kuvvetlendirilecek veya yenileri ile değiştirilmelidir. İskeleler üzerine moloz ve artıklar ile geçişi engelleyecek malzeme bırakılmamalıdır.